Прочетен: 179 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 15.02.2020 17:55
Калемите се събират през топлите дни на февруари и март. Най-добрите могат да се вземат от маточните градини на научните учреждения по овощарство. Здрави дървета от нужния сорт в района също могат да бъдат източник на калеми.
Изрязват се едногодишни клонки с дължина около 30 cm. За предпочитане е да са от южната страна на короната и да имат добре развити пъпки. Съхраняват се в избено помещение, заровени във влажен пясък на около 2/3 от дължината им. Ако калемите са малко, може да се съхраняват в хладилник при температура около 4 оС, обвити във влажен памук и поставени в найлонов плик, който не се завързва. Правилното съхраняване е от изключителна важност, за да се запазят пъпките в свежо състояние.
При присаждането трябва да се има предвид, че овощните видове имат определена биологична съвместимост между подложката и присадника. Ябълката се присажда само върху ябълка, крушата – върху круша и дюля, сливата – върху джанка и слива, черешата и вишната – върху череша, махалебка и вишна, прасковата – върху праскова, джанка, кайсия и бадем, кайсията – върху кайсия, джанка и праскова, а бадемът – върху бадем, праскова и джанка.