Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.02 22:44 - Присаждане
Автор: muzaffer Категория: Хоби   
Прочетен: 51 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 15.02 17:53


 Присаждане „На копулация“. Прилага се, когато присадникът и подложката имат еднаква или почти еднаква дебелина. Извършва се през февруари–март, като отрезите се правят косо и трябва да са гладки, а за да има пълно покриване на тъканите, тряба да са около 2–3 пъти по-дълги от дебелината на компонентите. Завързват се и се намазват с овощарски мехлем. Този метод се използва при облагородяването на млади ябълкови, крушови и черешови дръвчета.

Присаждане „Под кора“. Прилага се при облагородяване на млади дръвчета, когато е започнало сокодвижението и кората лесно се отделя. Добър ефект се постига при клони и цели корони на възрастни плододаващи череши, вишни, ябълки, круши и други семкови дървета. Подбират се 5–6 равномерно разположени във всички посоки скелетни клони и се прерязват на такава височина, на която диаметърът им е не по-голям от 5–6 cm. Отрезът се заглажда, избира се място, където кората е гладка, тя се разрязва надлъжно до 3–4 cm и с тъпата страна на ножчето двете страни на отреза леко се повдигат от дървесината. Ако кората е много дебела, се правят два надлъжни разреза и част от нея се отделя, като дължината трябва да позволява вместването на калема. Върху долната му част се прави гладък и равен отрез с дължина 4–5 cm, започващ от 0,5–1 cm под добре оформена срещуположна пъпка. Обикновено се оставят още 2 пъпки. В началото на отреза се зарязва перпендикулярно на оста на калема до 1/3 от дебелината му, при което се образува прагче, възсядащо подложката, и така той се закрепва по-здраво. Калемът се поставя под леко отделената кора, завързва се плътно и се замазва с овощарски мехлем. Ако клонът е по-дебел от 2 cm, могат да се присадят 2 калема. След като присадките прораснат, превръзките се прерязват или разхлабват.image

Присаждане „На разцеп“. Използва се при възрастни дървета, главно ябълкови, крушови и други семкови, чиито клони в мястото на присаждането имат дебелина, не по-голяма от 5 cm в диаметър. Подходящ срок е от началото на февруари до първата половина на април. Клонът се отрязва напречно, отрезът трябва да бъде със слаб наклон, за да се оттича дъждовната вода. С нож се прави разцеп по средата, на дълбочина 4–5 cm и се поставя клин, който го поддържа отворен. Основната част на калема се заостря клиновидно чрез два срещуположни еднакво дълги (3–5 cm) отреза, започващи под пъпката. Поставянето му трябва да се извърши много внимателно, за да съвпадне кората му с тази на подложката. При по-дебели клони могат да се поставят 2–3 калема. Привързва се и се покрива с овощарски мехлем. След като прораснат присадките, превръзките се прерязват или разхлабват.

Присаждане „На кози крак“. Прилага се, когато подложката е няколко пъти по-дебела от калема и не се препоръчва при клони с дебела кора. Присаждането може да започне, преди да настъпи активното сокодвижение – февруари–март. След прерязване и заглаждане върху подложката се изрязва клин с дължина 3–5 cm. На долната страна на калема срещу добре оформена пъпка се правят два странични еднакво дълги отреза (3–5 cm), които му придават клинообразен вид. Калемът се поставя така, че кората му да съвпадне с тази на подложката. Завързва се и се намазва с мехлем.

Присаждане „На седло“. Прилага се, когато подложката е по-дебела от калема и още няма сокодвижение – февруари–март. Подложката се прерязва отгоре, с наклон, обратен на страната, от която ще се постави присадникът. Този начин е видоизменена копулация и се използва с успех при подложки, не по-дебели от 1–2 cm в диаметър. Прави се кос отрез отстрани за поставяне на калема. Върху него също се прави кос отрез, на около 1/3 от дебелината му и с дължина приблизително 2 cm от основата му, съответстващ на този на подложката. Калемът и подложката се съединяват, като се внимава да съвпаднат камбиалните им тъкани поне в едната страна на отрезите. Превързва се и се намазва с овощарски мехлем.

Присаждане „На страничен зарез“. Използва се при млади дръвчета, чиито скелетни клони са с дебелина до 2 cm, и се извършва през февруари–март. Подложката се прерязва на 10–12 cm над мястото, където ще се присажда, след което се прави кос разрез с дължина 4–5 cm на 1/3 до 1/2 от дебелината на клонката. Предната му страна трябва да бъде 1,5–2 пъти по-дълга от задната. На калема се правят два отреза, които се срещат под остър ъгъл от едната страна. Камбиалните тъкани на присадника и подложката трябва да съвпадат и прилепнат плътно. Превързва се и се намазва с овощарски мехлем. След прихващане на калема и покарване на пъпките, когато леторастите достигнат височина 10 cm, по-добре разположеният от тях се оставя да расте. Той се превързва внимателно към чепчето на присадника. Върхът на по-слабия се прищипва. През август недоразвитият летораст и чепчето се отрязват изцяло.

Има редица изисквания, които е добре да се спазват, за да се постигне по-добър ефект от присаждането:
Гласувай:
1
0Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: muzaffer
Категория: Хоби
Прочетен: 46881
Постинги: 31
Коментари: 1
Гласове: 12
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Февруари, 2020  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829